Les emocions

dilluns, 22 d’octubre del 2012

La seguretat a Internet


Internet és una eina magnífica que en la majoria de casos aporta coses positives per a qui es connecti, tot i això hem de tenir clars els riscos que pot comportar navegar per internet.

Internet és un reflex de la societat i s’hi poden trobar tot el que es pot trobar en la societat actual. Per tant hi ha coses bones i, també, coses dolentes.

Hem classificat els perills d’internet en quatre àrees:

· Riscos per contingut

· Riscos per contacte

· Abusos del comerç electrònic

· Perills legals

Riscos per contingut

Com a qualsevol ciutat, a internet hi ha zones que no són aconsellables pels menors ja que poden afectar el seu desenvolupament com a persones.

El contingut que és des-aconsellable per a un nen el determina la seva família, la societat en la que viu… però normalment són webs a les que hi ha continguts sexuals, violents, xenòfobs, sectaris, l’ús d’armes, instruccions per cometre delictes, etc.

 Riscos per contacte

A part dels perills derivats dels continguts que pot tenir el nen, també s’ha de tenir en compte tot el que pugui escriure o enviar.

Hi ha diferents zones de contacte a internet: Xats, correu electrònic, webs, fòrums, missatges instantanis entre d’altres.

S’ha de vigilar que els nens no donin informació personal que algú altre pugui utilitzar amb males intencions. S’ha de procurar que no puguin arribar a tenir relacions inadequades amb persones que se’n puguin aprofitar o perjudicar-los. Que no rebin missatges ofensius o provocadors o es posin en baralles.

Abusos del comerç electrònic

Els menors són molt influenciables davant les noves tècniques de màrqueting comercial que apareixen a través d’internet. Són un objectiu específic per a les empreses que utilitzen tècniques de venda abusives:

· Els saturen de publicitat.

· Els demanen informació sobre els seus gustos o els dels seus pares.

· Els demanen tot tipus de dades personals, erosionant la seva privadesa personal.

Perills legals

Els menors no tan sols són víctimes potencials dels riscos d’internet si no que també poden ser responsables d’actes ofensius o il·lícits a internet.

S’han denunciat diversos casos de menors que s’han posat en embolics per amenaçar o intimidar a través del correu electrònic, pàgines web, xats o fòrums.

També és il·legal que publiquin o distribueixin programes, dibuixos, música, vídeos i textos amb drets d’autor sense el consentiment del seu propietari.

És per això que els menors han de ser conscients que els seus actes poden perjudicar a altres persones.

 EINES DE CONTROL

Per a protegir als menors dels perills d’internet, els pares o tutors poden decidir instal·lar eines de control a l’ordinador, filtres i altres tipus de programes informàtics que permeten controlar el que fan els menors a internet

Els filtres permeten bloquejar web no desitjades i evitar que el menor accedeixi a continguts com podrien ser: sexe, violència, xenofòbia, racisme, sectes, paraulotes, etc.

El filtratge de continguts ara mateix es veu com la millor manera de garantir els drets dels menors ja que també respecta la llibertat d’expressió a internet.

Permet als pares/mares o tutors decidir quins són els continguts apropiats per als seus fills segons els seus propis criteris.

Els filtres més coneguts són: E-optionet,CyberPatrol, NetNanny, Cyber sitter, Internet Filter.

També existeixen filtres gratuïts com l’assessor de continguts del nostre navegador o el filtre que fomenta l’associació ICRA.

A part dels filtres hi ha altres programes que permeten saber la web que ha visitat el menor, establir diferents restriccions, bloquejar la publicitat que aparegui a la part superior de les webs o també hi ha la possibilitat que els filtres els apliqui el vostre proveïdor de serveis d’internet, sense haver-vos d’instal·lar cap programa a l’ordinador. Posi’s en contacte amb ell per veure si ofereixen aquest servei.

Aquí us deixem un SlideShare sobre el ciberassetjament i el respecte a Internet:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada